Αρχική σελίδα

(εκτυπώστε τη σελίδα αυτή ή αν δεν έχετε εκτυπωτή κάντε τη αποθήκευση στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας)

ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ
Εισήγηση του δασκάλου Δημητρίου Κ. Παπαδάκη

Σήμερα , μπορεί κάποιος εύκολα να διακρίνει και να διαπιστώσει το ρόλο που παίζουν οι θρησκείες στη διαμόρφωση των κοινωνιών .Γρήγορα θα καταλάβει ότι στις διάφορες θρησκείες ανά τον κόσμο, η ισότητα των δυο φύλων που πολλές απ'αυτές διακηρύττουν στα "ιερά"κείμενά τους ,δεν ισχύει .

Στην πραγματικότητα είναι ένας μύθος .Θα διαπιστώσει πως τα ιερά κείμενα πέφτουν σε αντιφάσεις όσο αφορά τη γυναίκα. Ειδικότερα στα δικά μας ιερά κείμενα βλέπουμε πως η θέση της γυναίκας είναι ανάλογη με τις αντιλήψεις που επικρατούν στις κοινωνίες και την εποχή που γράφεται το ιερό κείμενο.

Στη δημιουργία του Αδάμ και της Εύας βλέπουμε ότι η γυναίκα έγινε ,σαν υποδεέστερη του άνδρα , από το πλευρό του Αδάμ. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Νύσσης προσπαθεί ,σε μεταγενέστερη εποχή να διορθώσει τα πράγματα λέγοντας "Αρσενικό και θηλυκό τους εδημιούργησε".Στη συνέχεια προσπαθώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις εξάρει τον δυναμισμό των γυναικών και αναφέρει τις καλές αρετές που έχει μια γυναίκα. Και προσθέτει για να μη μείνει καμία αμφιβολία για τη θέση της εκκλησίας, ότι όταν μιλάμε για τον άνθρωπο μιλάμε για την ψυχή ,αφήνοντας να φανεί καθαρά ότι όταν μιλάμε για το σώμα και την κοινωνική θέση υπάρχει σαφώς διαφορά. Θεωρεί δεδομένο ότι η γυναίκα είναι ασθενέστερη του άνδρα .

Ακολουθεί λοιπόν την γραμμή της αντίληψης που υπάρχει στην κοινωνία ,χωρίς να ταράζει τα "λιμνάζοντα" νερά. Η ίδια αντιμετώπιση υπάρχει και σε κείμενα του Αποστόλου Παύλου, στα οποία αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο αρμόζει σε μια γυναίκα να μπαίνει μέσα στο ναό. Μόνο η γυναίκα πρέπει να καλύπτει το κεφάλι της ,να κάθεται σε συγκεκριμένο χώρο μέσα στο ναό κ.ά.
Σήμερα αλλάζοντας η κοινωνική θέση της γυναίκας και καθώς η ανισότητα μικραίνει, άλλαξαν και οι συνήθειες που αφορούν τις γυναίκες και αναφέρονται στα ιερά κείμενα. Ακόμη όμως και σήμερα υπάρχουν αντιλήψεις που δείχνουν την ανισότητα που υπάρχει στα δυο φύλα.
Έτσι η εκκλησία συμβάλλει πολλές φορές στη διατήρηση αυτών των ανισοτήτων , ερχόμενη σε αντίθεση με τα ιερά κείμενα. Λόγου χάρη γιατί οι γυναίκες ,αφού είναι ίσες με τους άνδρες δεν γίνονται ιερείς ή γιατί δεν μεταλαμβάνουν κατά την έμμηνο ρύση (μιας απόλυτα φυσιολογικής λειτουργίας) κ.ο.κ Τα ιερά κείμενα προσαρμοσμένα στους κανόνες της κοινωνίας της ανισότητας των φύλων, κάνουν λόγο για την ισότητα των φύλων στην αιώνια ζωή αφού οι ψυχές είναι ίσες απέναντι στο θεό ,όμως σ' αυτήν την εφήμερη ζωή δεν προσπαθούν να έλθουν σε ρήξη με το κατεστημένο και θεωρούν την ανισότητα δεδομένη .
Έτσι όμως έρχονται σε αντίφαση με τον ορισμό της πλήρους ισότητας των φύλων ,τον ορισμό της ύπαρξης του ανθρώπου πάνω στη γη.

αρχή της σελίδας
αρχική σελίδα επιστροφή στις ασκήσεις και άλλα