αρχική σελίδα

(εκτυπώστε τη σελίδα αυτή ή αν δεν έχετε εκτυπωτή κάντε τη αποθήκευση στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας)

 

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Δ΄ΤΑΞΗΣ

1. Στο παρακάτω απόσπασμα από το κείμενο του Βιβλίου του μαθητή «Αναμνήσεις του καλοκαιριού» να υπογραμμίσετε τα ρήματα και να βρείτε τα υποκείμενα τους.

Έμαθα να ξεχωρίζω τα ψάρια από τον τρόπο που τσιμπούσαν πριν καν τα τραβήξουμε έξω. Η τσιπούρα προσπαθεί να σε ξεγελάσει, τσιμπάει το αγκίστρι και ανασηκώνεται μαλακά η πετονιά. Νιώθεις ένα απαλό σκίρτημα στο χέρι. Ο σπάρος γυρίζει γύρω γύρω από το δόλωμα και τσιμπάει ξαφνικά. Το κεφαλόπουλο, πάλι, ορμάει δυνατά και τραβιέ­ται απότομα πίσω.

2.Να σημειώσετε Σ για το σωστό και Λ για το λάθος δίπλα από κάθε πρόταση που φανερώνει αν το υποκείμενο του ρή­ματος καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστό ή λάθος. Στις περιπτώ­σεις που είναι λάθος να βρείτε υπογραμμίζοντας  ποιο είναι το σωστό υποκείμενο.

1.Πόσο όμορφο ήταν το περασμένο καλοκαίρι! (υποκείμενο: το καλοκαίρι)

2.Το καλοκαίρι κάναμε διακοπές στο χωριό. (υποκείμενο: Το καλοκαίρι)

3.Μεγάλη φαινόταν η απόσταση ως το χωριό.  (υποκείμενο: Μεγάλη)

4.Όλα τώρα μας φαίνονταν υπέροχα.(υποκείμενο: Όλα)

5.Τους φίλους του καλοκαιριού δεν τους ξεχνά κανείς. (υποκείμενο: κανείς)

6.Το πρωί όλη η παρέα βρισκόταν στην παραλία. (υποκείμενο: Το πρωί)

 3.Να ξαναγράψετε το παρακάτω κείμενο αλλάζοντας τους χρόνους των ρημάτων έτσι ώστε αυτά να αναφέρονται α) σε κάτι που γίνεται στο παρόν, β) σε κάτι που γινόταν στο παρελθόν, γ) σε κάτι που θα γίνεται στο μέλλον.


Όπως κάθε μέρα, έτσι και σήμερα, ξύπνησα μες στ' άγρια χαράματα, άρπαξα βιαστικά την τσάντα μου και έτρεξα να προλάβω το σχολικό. Ύστερα από πέντε έξι ώρες μάθημα στο σχολείο, γύρισα κουρασμένος στο σπίτι και ίσα ίσα που ξάπλωσα στο κρεβάτι μου μια ωρίτσα, γιατί μετά άρχισα πάλι το διάβασμα. Τι ταλαιπωρία!

Μπορείτε σε κάθε περίπτωση να αρχίσετε ως εξής:
α) (παρόν) Κάθε μέρα ξυπνάω ...
β) (παρελθόν) Θυμάμαι εκείνα τα χρόνια που ξυπνούσα ...
γ) (μέλλον) Όπως και φέτος, έτσι και του χρόνου, ξέρω πως θα ξυπνάω ...

 


αρχική σελίδασελίδα των ασκήσεων