Αρχική σελίδα

 

Οδυσσέας Ελύτης-Ένας σύγχρονος προφήτης


Οδ.ΕλύτηςΟ Οδυσσέας Ελύτης ,ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές παγκόσμιας ακτινοβολίας ,γνώριζε σαράντα χρόνια πριν τι πρόκειται να συμβεί! Έβλεπε την λαίλαπα, που μεταμορφωμένη σε «εκσυγχρονισμό» ερχόταν να σαρώσει στο διάβα της τα πάντα: Ελευθερία, δημοκρατία, δικαιώματα των πολιτών.
Ωστόσο μέσα από τα λεγόμενά του μας καλεί σε αντίσταση. Αντίσταση στις προσυμφωνημένες υποδουλώσεις, αντίσταση σε έναν πόλεμο που δεν μπορείς να διακρίνεις εύκολα τον εχθρό.
Καλεί όλους εμάς που σαράντα χρόνια μετά βλέπουμε όλα τα παραπάνω να καταλύονται.
Καλεί τους νέους που δεν έχουν τυφλωθεί από την αμάθεια και το σκότος ,αυτούς που δεν κατάφεραν να τους τυφλώσουν και να τους κάνουν φερέφωνα και δούλους τους οι σύγχρονες σειρήνες, να αντισταθούν.
Αλήθεια πόσο μπροστά έβλεπε!


«...Ήδη σας το είπα. Είναι η βαρβαρότητα. Την βλέπω να ’ρχεται. Μεταμφιεσμένη, κάτω από άνομες συμμαχίες και προσυμφωνημένες υποδουλώσεις. Δεν θα πρόκειται για τους φούρνους του Χίτλερ ίσως, αλλά για μεθοδευμένη και οιονεί επιστημονική καθυπόταξη του ανθρώπου. Για τον πλήρη εξευτελισμό του. Για την ατίμωσή του. Οπότε αναρωτιέται κανείς: Γιατί  παλεύουμε νύχτα μέρα κλεισμένοι στα εργαστήριά μας; Παλεύουμε για ένα τίποτα, που ωστόσο είναι το παν.  Είναι οι δημοκρατικοί θεσμοί, που όλα δείχνουν ότι δεν θα αντέξουν για πολύ. Είναι η ποιότητα, που γι΄ αυτή δεν δίνει κανείς πεντάρα. Είναι η οντότητα του ατόμου, που βαίνει προς την ολική της έκλειψη. Είναι η ανεξαρτησία των μικρών λαών, που έχει καταντήσει ήδη ένα γράμμα νεκρό. Είναι η αμάθεια και το σκότος»...


Οδ. Ελύτης, από την συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στις 19/10/1979, στο ξενοδοχείο «Μεγ. Βρετανία», με αφορμή την αναγγελία για την βράβευση του Έλληνα ποιητή με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.αρχική σελίδα σελίδα των ασκήσεων