ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩΝΤΑΣ ΣΤΟ INTERNET

Από τον πρώτο καιρό της εμφάνισής του, το Internet είναι συνυφασμένο κυρίως μ' ένα στόχο: να διευκολύνει τους ανθρώπους να επικοινωνούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας υπολογιστές.
Το Internet δημιουργήθηκε για να επιτρέψει στους πανεπιστημιακούς ερευνητές να μοιράζονται τις σκέψεις, την εργασία και τις πηγές τους και στους στρατιωτικούς να επικοινωνούν μεταξύ τους στην περίπτωση πολέμου ή πυρηνικής επίθεσης.
Σήμερα, δύο και πλέον δεκαετίες μετά την έναρξη των πρώτων δικτύων τα οποία μεγέθυναν το Internet, το Δίκτυο παραμένει κυρίως ένα επικοινωνιακό μέσο. Εκατομμύρια ανθρώπων απ' όλο τον κόσμο μοιράζονται σκέψεις, ελπίδες, κουτσομπολιά, σχόλια και εργασίες στα καλώδια και τα υπολογιστικά συστήματα που δημιουργούν το Internet. Πολλά από τα μέσα επικοινωνίας, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο έχουν αλλάξει ελάχιστα τα τελευταία 20 χρόνια. Από την άλλη, επινοήθηκαν εντελώς νέοι τρόποι επικοινωνίας, όπως η χρήση του Internet ως μέσο τηλεφωνίας, εκμηδενίζοντας τα κόστη υπεραστικών κλήσεων σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου κι αν τηλεφωνείτε. Τεχνολογίες επιτρέπουν στους χρήστες να επικοινωνούν ιδιωτικά ένας προς ένα, άλλες επιτρέπουν την επικοινωνία σε τεράστιες ομάδες συζητήσεων που βρίσκονται διεσπαρμένες σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ άλλες επιτρέπουν και την ιδιωτική επικοινωνία με ένα άτομο και την δημόσια επικοινωνία με μεγαλύτερες ομάδες.
Στην ακόλουθες ενότητες θα γνωρίσουμε τους σημαντικότερους τρόπους με τους οποίους επικοινωνούν οι χρήστες του Internet.
Πώς λειτουργεί το e-mail
Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (electronic mail) ή e-mail αποτελεί το συχνότερα χρησιμοποιούμενο χαρακτηριστικό του Internet. Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε για να στέλνετε μηνύματα σε οποιονδήποτε είναι συνδεδεμένος στο Δίκτυο ή σε ένα δίκτυο το οποίο διαθέτει μία σύνδεση στο Internet. Εκατομμύρια χρήστες στέλνουν και λαμβάνουν e-mail καθημερινά. Το e-mail αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο να διατηρείτε επαφή με συγγενείς και φίλους οι οποίοι βρίσκονται μακριά και να επικοινωνείτε με τους συναδέλφους σας που βρίσκονται σε διαφορετικά τμήματα της επιχείρησης.
Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στέλνονται με τον ίδιο τρόπο όπως και τα περισσότερα δεδομένα του Internet. Το πρωτόκολλο TCP "σπάει" τα μηνύματα σε πακέτα, εν συνεχεία το πρωτόκολλο IP παραδίδει τα πακέτα στον σωστό προορισμό και, τέλος, το TCP συναρμολογεί ξανά το μήνυμα έτσι ώστε να είναι αναγνώσιμο από τον υπολογιστή.
Στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορείτε επίσης να επισυνάψετε δυαδικά αρχεία, όπως εικόνες, βίντεο, ήχους και εκτελέσιμα αρχεία. Επειδή το Internet δεν μπορεί να διαχειριστεί απ' ευθείας δυαδικά αρχεία στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το αρχείο πρέπει πρώτα να κωδικοποιηθεί με τη χρήση ενός σχήματος κωδικοποίησης. Τα πιο δημοφιλή σχήματα είναι το MIME και το uuencode. Ο χρήστης που λαμβάνει το επισυναπτόμενο δυαδικό αρχείο (το οποίο ονομάζεται attachment) πρέπει να αποκωδικοποιήσει το αρχείο με το ίδιο σχήμα που χρησιμοποιήθηκε για την κωδικοποίηση. Τα περισσότερα πακέτα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αναλαμβάνουν πλέον αυτή τη διαδικασία αυτόματα.
Οταν στέλνετε ένα e-mail σε κάποιον στο Internet, το μήνυμα συχνά ταξιδεύει μέσω μιας σειράς δικτύων μέχρι να φτάσει στον παραλήπτη. Σε πολλές δε περιπτώσεις τα δίκτυα μπορεί να χρησιμοποιούν διαφορετικά format ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα gateways αναλαμβάνουν το βάρος της μετατροπής μεταξύ των διαφόρων formats ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το ένα δίκτυο στο άλλο, επιτρέποντας έτσι στα μηνύματα να ταξιδέψουν μεταξύ των διαφόρων δικτύων στο Internet.
H mailing list αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες χρήσεις του e-mail και συνδέει μία ομάδα ανθρώπων που ενδιαφέρεται για το ίδιο αντικείμενο. Οταν κάποιος στέλνει ένα μήνυμα σε κάποια mailing list, το μήνυμα στέλνεται αυτόματα σε οποιονδήποτε περιλαμβάνεται στον κατάλογο. Επίσης μπορείτε να συναντήσετε άλλους χρήστες και να συνομιλείτε μαζί τους σε μία τακτική βάση σχετικά με τα κοινά ενδιαφέροντά σας. Για να περιληφθείτε σε μία mailing list αρκεί να στείλετε μία σχετική αίτηση στον διαχειριστή του καταλόγου και να του γνωστοποιήσετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχετε.
Οι mailing lists μπορεί να διαχειρίζονται από κάποιον ή όχι. Μία moderated mailing list παρακολουθείται από έναν διαχειριστή ο οποίος μπορεί να διαγράψει μηνύματα που υπάρχουν δύο ή περισσότερες φορές ή μηνύματα που δεν σχετίζονται με το αντικείμενο του καταλόγου. Αντιθέτως μία unmoderated mailing list είναι ανοικτή σε όλους και όλα τα e-mails στέλνονται αυτόματα σε οποιονδήποτε ανήκει στον κατάλογο.
Συχνά, όταν θέλετε να εγγραφείτε σε μία mailing list, στέλνετε ένα μήνυμα σε έναν υπολογιστή αντί σε έναν άνθρωπο. Ο εν λόγω υπολογιστής γνωστός ως list server ή listserv διαβάζει το e-mail σας και σας εγγράφει αυτόματα στην λίστα. Η διαδικασία της διαγραφής γίνεται κατά τον ίδιο τρόπο.
Στο παρελθόν ήταν πολύ δύσκολο να βρεις την ηλεκτρονική διεύθυνση κάποιου αν ήξερες μόνο το όνομά του. Τώρα αυτό δεν είναι και πολύ δύσκολο. Στο Internet υπάρχει μία ποικιλία directories τα οποία σας επιτρέπουν να βρείτε εύκολα την ηλεκτρονική διεύθυνση κάποιου χρήστη. Τα εν λόγω sites χρησιμοποιούν κυρίως ένα πρότυπο ονόματι Lightweight Directory Access Protocol (LDAP) το οποίο σας επιτρέπει να βρείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση κάποιου χωρίς καλά - καλά να χρειαστεί να επισκεφθείτε κάποιο Web site. Χρησιμοποιώντας αυτό το πρωτόκολλο, μπορείτε να αναζητήσετε για μια ηλεκτρονική διεύθυνση στο Internet απ' ευθείας από το πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιείτε.
To SPAMing (ενοχλητική διαφήμιση) και πώς να το αντιμετωπίσετε
Ενα από τα πιο αμφισβητούμενα χαρακτηριστικά του Internet τα τελευταία χρόνια έχει να κάνει με αυτό που οι χρήστες αποκαλούν Spam. Το Spam αποτελεί το σύνολο των ανεπιθύμητων e-mails τα οποία στέλνουν οι εμπορικές εταιρίες, ζητώντας σας να αγοράσετε τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους. Μερικές φορές επίσης μπορεί να περιέχουν προτροπές ή κίνητρα για να επισκεφτείτε το site του πωλητή. Το e-mail συνήθως περιέχει έναν τηλεφωνικό αριθμό να καλέσετε, μία διεύθυνση να στείλετε χρήματα ή ένα Web site να επισκεφτείτε και να αγοράσετε τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους.
Ο όρος Spam προέρχεται από μία σάτιρα των Monty Python στην οποία κάθε στοιχείο ενός menu περιείχε κονσέρβα κρέατος Spam. Ο όρος αναφέρονταν αρχικά σε αζήτητα μηνύματα για εμπορικά προϊόντα ή υπηρεσίες στο Usenet και ιδιαίτερα όταν στέλνονταν σε διάφορα newsgroups.
Το Spam μπορεί να φαίνεται σαν μία πολύ μικρή ενόχληση, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Το Spam πλημμυρίζει το Internet με ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείο, γεγονός το οποίο μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση ή απώλεια μηνυμάτων. Μπορεί να παραφορτώσει τις "οδούς" του Internet προκαλώντας καθυστέρηση στην μετάδοση των πληροφοριών. Προκαλεί επίσης σημαντική απώλεια χρόνου στους χρήστες που χρειάζεται να διαβάσουν τα e-mails τους και να σβήσουν τα ανεπιθύμητα μηνύματα, ειδικότερα όταν πληρώνουν με την ώρα την υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιούν. Επιπροσθέτως, αποτελεί κοινή συνήθεια στους Spammers να κρύβουν τις πραγματικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους παραποιώντας ονόματα άλλων χρηστών στις επικεφαλίδες των μηνυμάτων που στέλνουν. Ετσι οι χρήστες εκείνοι των οποίων τα ονόματα παραποιούνται, αποτελούν μερικές φορές το στόχο εξαγριωμένων χρηστών. Το γεγονός αυτό δυσκολεύει επίσης τους Webmasters και τους διαχειριστές του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να φιλτράρουν τα μηνύματα Spam από την επικεφαλίδα τους ή από το domain name. Μερικές φορές οι Spammers χρησιμοποιούν ακόμη και τους servers άλλων ατόμων για να παραδίδουν τα ογκώδη e-mails τους, αναγκάζοντας κάποιον άλλο να πληρώνει το κόστος της παράδοσης του Spam.
Κατά κάποιο τρόπο το Spam δεν διαφέρει από το παραδοσιακό junk (απορρίμματα) ταχυδρομείο. Οι Spammers αγοράζουν ή συλλέγουν τεράστιες λίστες ηλεκτρονικών διευθύνσεων, με τον ίδιο τρόπο που αγοράζονται ή δημιουργούνται λίστες στο παραδοσιακό ταχυδρομείο. Εν συνεχεία, ο Spammer χρησιμοποιεί ειδικό λογισμικό για να στείλει μία πρόσκληση σε κάθε χρήστη του καταλόγου - σε κάθε αποστολή ενδέχεται να αποστέλλονται ακόμη και δεκάδες χιλιάδες μηνύματα. Για να κρύψουν την αληθινή τους ταυτότητα οι Spammers παραποιούν τα ονόματα στις επικεφαλίδες των μηνυμάτων που στέλνουν ή ακόμη αναμεταδίδουν το Spam σε άλλον mail server στο Internet, έτσι ώστε να είναι αδύνατο να εντοπίσετε από που προέρχονται τα μηνύματα. Συχνά, οι χρήστες ζητούν να εξαιρεθούν από τη λίστα των μηνυμάτων αποστέλλοντας ένα e-mail στη διεύθυνση από την οποία προέρχεται το Spam. Με αυτόν τον τρόπο το μόνο που μπορούν να καταφέρουν είναι να επιβεβαιώσουν την ηλεκτρονική τους διεύθυνση και να λαμβάνουν ακόμη περισσότερο Spam.
Εχουν αναπτυχθεί διάφοροι τρόποι για την παρεμπόδιση του Spam, συμπεριλαμβανομένων των φίλτρων ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή ειδικού software το οποίο αγνοεί τα μηνύματα γνωστών Spammers. Οι μέθοδοι αυτοί δεν έχουν πάντα τα καλύτερα αποτελέσματα επειδή οι Spammers συχνά αλλάζουν ή παραποιούν τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους. Υπάρχουν επίσης κινήσεις για δικαστικά μέτρα εναντίον του Spam. Μέχρις ότου όμως βρεθεί κάποια λύση στο πρόβλημα το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να "κατεβάσετε" από το Internet και να εγκαταστήσετε λογισμικό το οποίο θα σας βοηθά να φιλτράρετε το e-mail σας και να μπλοκάρετε το Spam.

αρχή της σελίδας

αρχική σελίδαΌλα για το ιντερνέτ