Πώς λειτουργούν τα Usenet newsgroups

Το Usenet αποτελεί το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό forum συζητήσεων και προσφέρει μία μέθοδο αποστολής μηνυμάτων μεταξύ των υπολογιστών σε όλο το Internet. Ανθρωποι απ' όλο τον κόσμο παίρνουν μέρος σε συζητήσεις για χιλιάδες θέματα που αφορούν καθορισμένες περιοχές ενδιαφέροντος που ονομάζονται newsgroups.
Υπάρχουν τουλάχιστον 20 κύριες ιεραρχίες newsgroups, όπως αυτές που αφορούν στην ψυχαγωγία (αναγνωρίζονται με τα γράμματα "rec") και τους υπολογιστές (αναγνωρίζονται από τα γράμματα "comp"). Εντός των κύριων ιεραρχικών ομάδων υπάρχουν υποκατηγορίες σε πολλαπλά επίπεδα.
Τα ανεξάρτητα newsgroups μπορεί να καλύπτουν οποιοδήποτε θέμα όπως οικολογία, αθλητικά, clip arts καθώς και ειδησεογραφία σχετικά με το Usenet. Τα sites του Internet δεν έχουν αποθηκευμένα όλα τα newsgroups. Αντιθέτως, η επιλογή κάποιου newsgroup βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του διαχειριστή κάθε site. Για να συμμετάσχετε στα newsgroups χρειάζεστε ειδικό λογισμικό για να διαβάζετε τα μηνύματα και να απαντάτε σε αυτά. Υπάρχουν προγράμματα ανάγνωσης για PCs, Mac και Unix συστήματα. Οι online υπηρεσίες, όπως οι CompuServe και America Online διαθέτουν το δικό τους λογισμικό που επιτρέπει στους χρήστες τους να λάβουν μέρος στα newsgroups.
Ενα καλό πρόγραμμα ανάγνωσης newsgroups σας επιτρέπει να δείτε τις διεξαγόμενες συζητήσεις ομαδοποιημένες ανάλογα με το θέμα. Για παράδειγμα κάτω από το newsgroup rec.arts.books υπάρχουν ταυτόχρονα διάφορες συζητήσεις που μπορεί να αφορούν σε διαφορετικά βιβλία.
Πολλά newsgroups διαθέτουν έναν κατάλογο με συχνά ερωτώμενες ερωτήσεις (Frequently Asked Questions - FAQs) ο οποίος περιλαμβάνει απαντήσεις για κοινές ερωτήσεις σχετικά με το newsgroup. Καλό είναι να διαβάσετε αυτόν τον κατάλογο πριν υποβάλλετε ερωτήσεις στο newsgroup.
Οι χρήστες συμμετέχουν στα newsgroups διαβάζοντας τα μηνύματα και απαντώντας τα. Σε ορισμένα newsgroups υπάρχει συντονισμός ενώ σε άλλα όχι. Στην πρώτη κατηγορία κάθε μήνυμα που στέλνεται στο newsgroup πηγαίνει στον άνθρωπο που το συντονίζει. Εκείνος το εξετάζει και αν βεβαιωθεί ότι είναι κατάλληλο για το newsgroup το αποστέλλει. Στη δεύτερη κατηγορία newsgroups κάθε μήνυμα που στέλνεται εμφανίζεται αυτόματα χωρίς κανένα έλεγχο.
Οταν στέλνονται τα μηνύματα, οι servers του Usenet τα διανέμουν και στα άλλα sites που φιλοξενούν το newsgroup. Τα sites συνήθως περιέχουν μόνο τα πιο πρόσφατα μηνύματα εξαιτίας προβλημάτων χώρου. Ορισμένα sites αρχειοθετούν ή αποθηκεύουν τις παλιές συζητήσεις.
Ενας βολικός τρόπος να ελέγχετε τα newsgroups είναι να γραφτείτε συνδρομητές σε εκείνα που σας ενδιαφέρουν. Ετσι, οποτεδήποτε ελέγχετε τον Usenet server, θα σας παραδίδονται τα νέα μηνύματα στα newsgroups που έχετε εγγραφεί. Επίσης μπορείτε οποτεδήποτε να ακυρώσετε την εγγραφή σας σε κάποιο newsgroup αν αυτό πλέον δεν σας ενδιαφέρει. Μπορείτε να διαβάσετε τα newsgroups και χωρίς να εγγραφείτε σε αυτά με το μειονέκτημα ότι θα πρέπει κάθε φορά να ζητάτε να τα διαβάζετε και τα στοιχεία τους δεν θα σας παρέχονται αυτόματα.
Τα δυαδικά αρχεία όπως οι εικόνες και τα multimedia μπορούν να αποσταλούν στα newsgroups. Τα εν λόγω αρχεία πριν την αποστολή τους πρέπει να κωδικοποιηθούν. Για να τα δείτε θα πρέπει να τα μεταφέρετε στον υπολογιστή σας και στην συνέχεια να τα αποκωδικοποιήσετε με τη χρήση ειδικού λογισμικού. Ενα συνηθισμένο σχήμα κωδικοποίησης στα newsgroups ονομάζεται uuencode.
Οι τηλεφωνικές κλήσεις
Το Internet άνοιξε το δρόμο σε πολλούς νέους τρόπους επικοινωνίας όπως το e-mail, τις "ζωντανές" συνομιλίες (chat) και τα newsgroups. Μπορεί όμως επίσης να χρησιμοποιηθεί και για παλαιές μεθόδους επικοινωνίας. Για παράδειγμα, μπορείτε να πραγματοποιήσετε τηλεφωνικές κλήσεις με τη χρήση του Internet. Στην περίπτωση αυτή ο ήχος της φωνής σας και της φωνής του προσώπου που συνομιλείτε "σπάει" σε πακέτα τα οποία μεταδίδονται με τη χρήση των πρωτοκόλλων TCP/IP.
Δύο είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να πραγματοποιήσετε τηλεφωνικές κλήσεις μέσω Internet. Στην πρώτη μέθοδο χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας και ειδικό hardware και software και ως εκ τούτου επικοινωνείτε μέσω του PC σας. Με τη δεύτερη μέθοδο, η οποία συχνά αναφέρεται ως τηλεφωνία μέσω Internet (Internet telephony), κάνετε μία τηλεφωνική κλήση ακριβώς όπως κάνετε με την τηλεφωνική σας συσκευή, με τη διαφορά ότι η κλήση σας δρομολογείται μέσω του Internet και όχι μέσω του παραδοσιακού τηλεφωνικού δικτύου. Η χρήση της τηλεφωνίας μέσω Internet αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη δεδομένου ότι μειώνεται σε μεγάλο βαθμό το κόστος των υπεραστικών κλήσεων.
Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της τηλεφωνίας μέσω Internet είναι ότι προσφέρεται δωρεάν. Πληρώνετε μόνο για τη σύνδεσή σας στο Internet σαν να περιηγείστε στον Web ή να στέλνετε e-mail. Στην ουσία δεν πληρώνετε για την κλήση αυτή καθεαυτή. Επιπροσθέτως, μπορείτε να πραγματοποιήσετε κλήσεις οπουδήποτε στον κόσμο. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι μπορείτε να πραγματοποιήσετε τηλεφωνικές κλήσεις ή να λάβετε κλήσεις από οποιονδήποτε διαθέτει διεύθυνση στο Internet. Ετσι δεν ήρθε ακόμη ο καιρός να αντικαταστήσετε την τηλεφωνική σας συσκευή με το Internet. Στην αγορά υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός προϊόντων που σας επιτρέπουν να συνομιλείτε μέσω του Internet, τα οποία όμως δεν συνεργάζονται μεταξύ τους. Δεν υπάρχει ακόμη κάποιος standard τρόπος για να κάνετε τηλεφωνικές κλήσεις μέσω του Internet και έτσι μπορείτε να μιλάτε μόνο με όσους διαθέτουν ακριβώς το ίδιο λογισμικό τηλεφωνικών κλήσεων με το δικό σας.
Πολλά διαφορετικά σχήματα και πακέτα λογισμικού σας επιτρέπουν να πραγματοποιείτε από το PC σας τηλεφωνικές κλήσεις μέσω του Internet. Με καμία από αυτές τις μεθόδους δεν χρησιμοποιείτε την τηλεφωνική συσκευή. Αντιθέτως, μιλάτε στο μικρόφωνο που είναι συνδεδεμένο στον υπολογιστή σας και ακούτε μέσω της κάρτας ήχου και των ηχείων.
Παρά το γεγονός ότι το λογισμικό κάθε εταιρίας λειτουργεί με το δικό του τρόπο, όλα σε γενικές γραμμές χρησιμοποιούν παρόμοιες μεθόδους που επιτρέπουν στους χρήστες να πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις μέσω του Internet. Για να κάνετε μία τηλεφωνική κλήση, πρώτα πρέπει να ξέρετε την διεύθυνση στο Internet εκείνου που θέλετε να καλέσετε (μπορείτε επίσης να συμβουλευτείτε ορισμένους καταλόγους που υπάρχουν και λειτουργούν σαν τηλεφωνικοί κατάλογοι). Αφού βρείτε τη διεύθυνσή του, μπορείτε να συνδεθείτε μαζί του τρέχοντας ειδικό λογισμικό και κάνοντας διπλό κλικ στο όνομά του (ο χρήστης στο άλλο άκρο θα πρέπει να τρέχει το ίδιο software με σας). Με ένα μήνυμα διαπιστώνεται αν οι δύο χρήστες είναι έτοιμοι να συνομιλήσουν.
Οταν πραγματοποιείτε τηλεφωνικές κλήσεις μέσω του Internet χρησιμοποιώντας την τηλεφωνική συσκευή τα πράγματα λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο. Αρχικά πραγματοποιείτε την κλήση όπως και με την κλασσική τηλεφωνία. Εν συνεχεία η φωνή σας ψηφιοποιείται και μετατρέπεται σε IP πακέτα και παραδίδεται με τη χρήση της τεχνολογίας TCP/IP μαζί με τις υπόλοιπες πληροφορίες που διασχίζουν το Internet. Στο άλλο άκρο της κλήσης τα ψηφιοποιημένα δεδομένα μετατρέπονται ξανά και μπορούν να ακουστούν από την τηλεφωνική συσκευή.

αρχή της σελίδας

αρχική σελίδαΌλα για το ιντερνέτ