Το FTP και το "κατέβασμα" αρχείων

Μία από τις πλέον δημοφιλείς χρήσεις του Internet είναι το "κατέβασμα" αρχείων, δηλαδή η μεταφορά τους από έναν υπολογιστή του Internet στον υπολογιστή σας. Τα εν λόγω αρχεία μπορεί να είναι διαφόρων τύπων: εκτελέσιμα προγράμματα, γραφικά, ήχοι και μουσική ή κείμενα. Καθημερινά δεκάδες χιλιάδες αρχεία "κατεβαίνουν" από το Internet.
Τα περισσότερα από τα εν λόγω αρχεία "κατεβαίνουν" με τη χρήση του πρωτοκόλλου FTP (File Transfer Protocol). Το FTP μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για το "ανέβασμα" αρχείων από τον υπολογιστή σας στο Internet. Το FTP, όπως και πολλές άλλες πηγές του Internet, υιοθετούν το client/server μοντέλο. Στον υπολογιστή σας τρέχετε το λογισμικό FTP client το οποίο συνδέεται σε έναν FTP server στο Internet. Από τη μεριά του FTP server υπάρχει ένα ειδικό λογισμικό, ονόματι FTP daemon, το οποίο σας επιτρέπει να "κατεβάζετε" και να "ανεβάζετε" αρχεία. Για να συνδεθείτε σ' ένα FTP site και να "κατεβάσετε" αρχεία, χρειάζεται να δώσετε τον αριθμό του λογαριασμού σας ή το username σας και ένα password.
To FTP daemon αναλαμβάνει τον έλεγχο των προαναφερθέντων στοιχείων πριν επιτρέψει την είσοδο του χρήστη στο FTP site. Ορισμένα sites επιτρέπουν σε όλους να μπαίνουν και να "κατεβάζουν" αρχεία, παρά το γεγονός ότι ζητούν την πληκτρολόγηση του αριθμού του λογαριασμού και του password. Αρκετά συχνά επίσης μπορείτε να μπείτε ανώνυμα, με το username σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση να παίζουν το ρόλο του password. Τα sites που ακολουθούν αυτήν την πολιτική ονομάζονται anonymous FTP sites. Τέλος, ορισμένα FTP sites είναι ιδιωτικά, επιτρέποντας την είσοδο μόνο σε συγκεκριμένους ανθρώπους, οι οποίοι είναι εφοδιασμένοι με αριθμό λογαριασμού και password.
Το FTP είναι αρκετά εύχρηστο. Οταν συνδέεστε σε ένα FTP site μπορείτε να πλοηγηθείτε στα διαθέσιμα αρχεία αλλάζοντας directories, ενώ σε κάθε directory μπορείτε να δείτε έναν κατάλογο των διαθέσιμων αρχείων. Οταν εντοπίσετε το αρχείο που θέλετε να "κατεβάσετε" χρησιμοποιείτε το client λογισμικό σας για να δώσετε εντολή στον FTP server να σας στείλει το αρχείο. Η μεγάλη εξάπλωση του World Wide Web απλοποίησε περαιτέρω το "κατέβασμα" του λογισμικού.
Μπορείτε πλέον να χρησιμοποιείτε το Web browser και να κάνετε κλικ σε links που παραπέμπουν σε αρχεία. Στο παρασκήνιο το FTP αναλαμβάνει συνήθως το "κατέβασμα" των αρχείων. Το FTP παραμένει ο πιο δημοφιλής τρόπος για να "κατεβάσετε" αρχεία από τον Web και το Internet. Το πρωτόκολλο HTTP μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για το "κατέβασμα" αρχείων από τον Web αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο το FTP και ως εκ τούτου δεν χρησιμοποιείται τόσο συχνά. Ενα πρόβλημα με το "κατέβασμα" αρχείων στο Internet είναι το μεγάλο μέγεθος ορισμένων αρχείων. Στην περίπτωση αυτή ο απαιτούμενος χρόνος για το "κατέβασμά" τους είναι εξαιρετικά μεγάλος ιδίως στην περίπτωση της σύνδεσης μέσω modem.
Για να επιταχυνθεί η διαδικασία αλλά και για να εξοικονομηθεί χώρος στον FTP server τα αρχεία πολύ συχνά συμπιέζονται - μειώνεται δηλαδή το μέγεθός τους με τη χρήση ειδικών προγραμμάτων συμπίεσης. Αναλόγως του είδους του αρχείου η συμπίεση μπορεί να κυμανθεί από 10 ως 50%. Αφού έχει ολοκληρωθεί το "κατέβασμα" των συμπιεσμένων αρχείων θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε στον υπολογιστή σας το λογισμικό συμπίεσης για να τα αποσυμπιέσετε πριν τα χρησιμοποιήσετε.

αρχή της σελίδας
αρχική σελίδα Όλα για το ιντερνέτ