Πώς λειτουργεί το Telnet

Ένα από τα πιο αξιόλογα στοιχεία του Internet είναι ο τρόπος που σου επιτρέπει να χρησιμοποιείς τους πόρους ενός απομακρυσμένου υπολογιστή ο οποίος μπορεί να βρίσκεται σε οποιοδήποτε σημείο πάνω στη γη.
Αλήθεια, γνωρίζετε πως από το σπίτι ή το γραφείο σας μπορείτε να συνδεθείτε σε έναν άλλο υπολογιστή, να εκτελέσετε εντολές σαν να τις δίνατε από το δικό του πληκτρολόγιο και τελικά να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλους τους πόρους του; Αυτό το καταφέρνετε με ένα "μέσον" του Internet που ονομάζεται Telnet. Το Telnet ακολουθεί το μοντέλο client/server, το οποίο σημαίνει ότι εσείς τρέχετε ένα client πρόγραμμα στον δικό σας υπολογιστή για να χρησιμοποιήσετε τους πόρους ενός απομακρυσμένου server. Αυτός ο υπολογιστής ονομάζεται host.
Ένας host δεν είναι αφοσιωμένος μόνο σε ένα χρήστη αλλά επιτρέπει σε πολλούς διαφορετικούς clients να έχουν πρόσβαση στους πόρους του την ίδια στιγμή. Για να χρησιμοποιήσετε το Telnet και τους πόρους ενός host, θα πρέπει να γνωρίζετε την διεύθυνσή του στο Internet.
Όταν συνδεθείτε λοιπόν στο Internet θα πρέπει να δώσετε ένα όνομα, το οποίο συχνά είναι το "guest". Μερικά συστήματα απαιτούν να δώσετε στοιχεία σχετικά με το άτομο σας, όπως όνομα και διεύθυνση. Mερικά άλλα απαιτούν να επιλέξετε username και password τα οποία θα χρησιμοποιήσετε την επόμενη φορά που θα συνδεθείτε.
Μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε πολλούς hosts στο Internet χρησιμοποιώντας το Telnet. Όλοι αυτοί είναι διαφορετικοί υπολογιστές οπότε αρκετοί μπορεί να μην δουλεύουν ή να φαίνονται παρόμοιοι. Για παράδειγμα, μπορεί να βασίζονται στο Unix, στα Windows NT ή να είναι Macintosh και να δουλεύουν διαφορετικά ο ένας από τον άλλο. Πολλοί hosts, για δική σας διευκόλυνση, χρησιμοποιούν ένα σύστημα με μενού το οποίο κάνει ευκολότερη την πρόσβαση στους πόρους τους. Επίσης, όταν συνδεθείτε μέσω Telnet, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τερματική εξομοίωση, που στην ουσία σημαίνει ότι οι λειτουργίες του πληκτρολογίου και της οθόνης σας θα γίνονται όπως τις αναμένει ο host. Η πιο συνηθισμένη τερματική εξομοίωση είναι ο VT-100, οπότε αν χρησιμοποιείτε Telnet αυτός είναι ο πιο ασφαλής εξομοιωτής για χρήση.
Οι Telnet clients είναι διαθέσιμοι για τα κυριότερα λειτουργικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των Unix, Macintosh και όλων των εκδόσεων Windows. Εάν χρησιμοποιείτε λογαριασμό Internet από μια SLIP/PPP σύνδεση, μπορείτε απλά να τρέξετε το Telnet πληκτρολογώντας το όνομα του ακολουθούμενου με την Internet διεύθυνση του υπολογιστή που θέλετε να προσπελάσετε. Τα προγράμματα Telnet που βασίζονται στα Windows ή σε Macintosh είναι ευκολότερα στην χρήση από αυτά του DOS και του Unix επειδή "θυμούνται" για σας τα ονόματα των hosts.

αρχή της σελίδας
αρχική σελίδα Όλα για το ιντερνέτ