Πώς λειτουργεί η τεχνολογία Push

Ολο και περισσότερο, το Internet μετατρέπεται σε ένα μέσο μετάδοσης. Κάθε ημέρα που περνά το Internet βασίζεται όλο και λιγότερο στους ανθρώπους που επισκέπτονται ορισμένα sites. Αντιθέτως, οι πληροφορίες, ολόκληρα Web sites και εφαρμογές μπορούν να στέλνονται μέσω του Internet απ' ευθείας στους υπολογιστές των χρηστών με τη βοήθεια μιας γκάμας τεχνολογιών που είναι συνολικά γνωστές ως τεχνολογίες push. Στην τεχνολογία push εγγράφεστε στα Web sites, που συχνά ονομάζονται κανάλια.
Γενικά, ένα κανάλι αναφέρεται σε μία περιοχή ενδιαφέροντος που δημιουργεί κάποιος εκδότης και μπορεί να περιέχει σελίδες HTML, Java applets, ActiveX συστατικά, multimedia αντικείμενα και άλλες πληροφορίες οι οποίες "δένονται" με τέτοιον τρόπο ώστε να παραδίδουν στο χρήστη τις πληροφορίες που τον ενδιαφέρουν μέσω της τεχνολογίας push. Τα εν λόγω sites που μπορείτε να εγγραφείτε και οι πληροφορίες που περιέχουν στέλνονται αυτόματα στον υπολογιστή σας σε χρονικά διαστήματα που έχετε εσείς καθορίσει. Οι υπηρεσίες αυτές προσφέρονται δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται είναι να καθορίσετε κάθε πότε θα λαμβάνετε τις πληροφορίες που επιθυμείτε. Η λήψη αυτών των καναλιών προϋποθέτει την ύπαρξη ειδικού client λογισμικού ή ενός browser ο οποίος να υποστηρίζει την τεχνολογία push. Το λογισμικό αυτό προσφέρεται συνήθως δωρεάν. Επίσης, η τεχνολογία push είναι ενσωματωμένη σε browsers όπως στους Netscape Communicator και Microsoft Internet Explorer. To client λογισμικό για την τεχνολογία push είναι διαθέσιμο από εταιρίες όπως οι PointCast και BackWeb.
Οι περισσότερες τεχνολογίες push σας επιτρέπουν να επιλέξετε και να διαμορφώσετε το είδος των πληροφοριών που λαμβάνετε. Η διαμόρφωση αυτή είναι ένα από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τεχνολογία push. Ενα ακόμη σημαντικό όφελος είναι η εξοικονόμηση χρόνου: αντί να μπείτε στον κόπο να συλλέξετε τις πληροφορίες, αυτές έρχονται σε σας χωρίς καμία προσπάθεια από την πλευρά σας και είναι αυτές ακριβώς που σας ενδιαφέρουν.
Ενα άλλο πλεονέκτημα της τεχνολογίας είναι ότι οι πληροφορίες παραμένουν στο σύστημά σας και είναι διαθέσιμες όποτε θελήσετε, χωρίς να είστε αναγκασμένοι να συνδεθείτε στο Internet. Επίσης μπορείτε να δείτε τις σελίδες και τις πληροφορίες πιο γρήγορα απ' ότι μέσω του Internet γιατί πλέον χρησιμοποιείτε τον σκληρό δίσκο του συστήματος και όχι τις αργές συνδέσεις του Internet. Η αγορά δεν έχει καταλήξει σε κάποιο πρότυπο για τις τεχνολογίες push.
Η Netscape για παράδειγμα προτείνει το δικό της λογισμικό, ονόματι Netcaster, το οποίο αποτελεί τμήμα του Communicator. Η Netscape αναφέρεται στην τεχνολογία push που έχει αναπτύξει με την λέξη Netcasting. Η Microsoft με τη σειρά της διαθέτει τη δική της έκδοση για την τεχνολογία push η οποία ενσωματώνεται στον Internet Explorer και αναφέρεται σαν Webcasting. Παράλληλα υπάρχουν και άλλες push τεχνολογίες από εταιρίες όπως οι PointCast, Marimba και BackWeb.
Οι τεχνολογίες push διαθέτουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα οι περισσότερες σας επιτρέπουν να προσαρμόσετε στις προσωπικές σας απαιτήσεις τον τρόπο που θα λαμβάνετε τις πληροφορίες. Για να λάβετε αυτές τις πληροφορίες θα πρέπει να συνδεθείτε στο Internet. Ετσι πολλές τεχνολογίες push προσφέρουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο Internet και λήψης των ενημερώσεων. Εν συνεχεία παραδίδουν τις πληροφορίες στον υπολογιστή σας έτσι ώστε μπορείτε να τις διαβάσετε όποτε θέλετε. Επίσης, οι περισσότερες τεχνολογίες χρησιμοποιούν παρόμοια ορολογία όπως η λέξη "κανάλι".

αρχή της σελίδας
αρχική σελίδα Όλα για το ιντερνέτ