MULTIMEDIA ΣΤΟ INTERNET

Το πιο ενδιαφέρον και ελκυστικό τμήμα του Internet είναι ασφαλώς το multimedia περιεχόμενό του. Μέσω αυτού μπορείτε να ακούσετε μουσική και ραδιοφωνικούς σταθμούς "ζωντανά" από τον υπολογιστή σας. Μπορείτε να παρακολουθείτε "ζωντανά" τους αστροναύτες όταν αυτοί βρίσκονται στο διαστημικό τους σκάφος. Μπορείτε παράλληλα να παρακολουθείτε ειδησεογραφικά videos και άλλα γεγονότα. Επίσης μπορείτε να πραγματοποιείτε βιντεοδιασκέψεις με άλλους χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ολα αυτά μπορείτε να τα πραγματοποιήσετε χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες ήχου και video που προσφέρει το Internet.
Δεν χρειάζεται να έχετε εξειδικευμένο hardware ή λογισμικό και σε ορισμένες περιπτώσεις ούτε και μία πολύ υψηλής ταχύτητας σύνδεση στο Internet. Συνήθως αρκεί μία απλή σύνδεση αν και η ποιότητα ήχου και video είναι υψηλότερη στις ταχύτερες συνδέσεις. Το μόνο που χρειάζεστε είναι λογισμικό το οποίο συνήθως προσφέρεται δωρεάν, καθώς και μία κάρτα ήχου και ηχεία, συστατικά δηλαδή τα οποία συνοδεύουν τα περισσότερα σύγχρονα συστήματα. Οι multimedia δυνατότητες του Internet δεν εξαντλούνται όμως στην εκτέλεση clips ήχου και video. Ετσι, μπορείτε να συμμετάσχετε σε εικονικούς κόσμους και να πάρετε μέρος σε εικονικές συνομιλίες στις οποίες μπορείτε να δημιουργήσετε την δική σας online ψηφιακή προσωπικότητα, ονόματι avatar, η οποία επικοινωνεί με άλλους avatars. Το Internet επιτρέπει επίσης τη δημιουργία αξιόλογου multimedia περιεχόμενου το οποίο συνδυάζει animation, ήχο και προγραμματισμό μέσω τεχνολογιών όπως αυτές του streaming ήχου και video, του Shockwave και του Multicast IP. Στην παρούσα ενότητα θα παρουσιάσουμε τον τρόπο που λειτουργεί κάθε multimedia συστατικό στο Internet.
Ηχος
Οι ήχοι, οι φωνές και η μουσική αποτελούν πλέον καθημερινή πραγματικότητα στο Internet. Μέσω του Δικτύου μπορείτε να ακούσετε ραδιοφωνικούς σταθμούς, συνεντεύξεις, μουσική, μουσικά clips κ.ά. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πειραματικές χρήσεις του ήχου στο Internet ήταν το Internet Talk Radio. Το πρόγραμμα περιελάμβανε διάφορα ειδικά θέματα και συνεντεύξεις, ενώ η πιο γνωστή ίσως εκπομπή ήταν το "Geek of the Week" στην οποία κάθε εβδομάδα φιλοξενούνταν η συνέντευξη ενός ειδικού στο Internet. Το Internet Talk Radio δεν υπάρχει πλέον.
Ενώ το Internet Talk Radio ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές, αντιμετώπισε ένα τεχνολογικό περιορισμό. Για να μπορούσατε να το παρακολουθήσετε θα έπρεπε να κατεβάσετε αρχεία ήχου στον υπολογιστή σας. Το πρόβλημα ήταν ότι το μέγεθος των αρχείων ήταν πολύ μεγάλο - συχνά ξεπερνούσε τα 10 MB - και ως εκ τούτου μεσολαβούσαν αρκετές ώρες για να κατέβει η εκπομπή στον υπολογιστή σας πριν μπορέσετε να την ακούσετε. Υπάρχουν αρκετά είδη αρχείων ήχου που μπορείτε να βρείτε στο Internet. Ολα όμως έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: έχουν ψηφιοποιηθεί έτσι ώστε να μπορούν να παιχτούν από έναν υπολογιστή. Στο Internet θα βρείτε πολλά είδη μουσικών αρχείων και clips ήχου σε μια ποικιλία ηχητικών formats. Κάθε ένα από αυτά τα formats διαθέτει ένα διαφορετικό extension όπως .wav ή .au. Για να εκτελέσετε τα εν λόγω αρχεία θα πρέπει να τα "κατεβάσετε" και εν συνεχεία να τα τρέξετε με το ειδικό software που θα πρέπει να έχετε εγκαταστήσει στο σύστημά σας. Οι σημαντικότεροι browsers διαθέτουν ενσωματωμένους ορισμένους από αυτούς τους players. Για άλλα formats θα πρέπει να βρείτε και να "κατεβάσετε" τον player και στη συνέχεια να ρυθμίσετε τον browser έτσι ώστε να μπορεί να παίζει τα συγκεκριμένα formats. Ενα σχετικά νέο format ήχου to Rich Music Format (RMF) προσφέρει ορισμένες αξιόλογες δυνατότητες. Το RMF σας επιτρέπει να αλληλεπιδράτε με τη μουσική στον Web με τρόπο που πριν δεν ήταν δυνατόν. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το RMF για να αλλάξετε την μουσική που ακούτε από το Internet μειώνοντας τον αριθμό των οργάνων ή αλλάζοντας τον τόνο και την οξύτητα της μουσικής. Τα περισσότερα αρχεία ήχου είναι αρκετά μεγάλα, ακόμη και αν έχουν συμπιεστεί. Επίσης δεν μπορείτε να τα ακούσετε παρά μόνο αν έχει ολοκληρωθεί το "κατέβασμά" τους το οποίο μπορεί να χρειαστεί σημαντικό χρόνο. Για παράδειγμα μπορεί να σας πάρει 15 λεπτά να "κατεβάσετε" ένα αρχείο ήχου το οποίο να περιέχει μόλις 1 λεπτό μουσικής. Μία νεώτερη και πολύ καλύτερη χρήση του ήχου στο Internet είναι το λεγόμενο streaming audio το οποίο διαχειρίζεται τον ήχο με έναν εξυπνότερο τρόπο. Με τον streaming ήχο δεν χρειάζεται να περιμένετε να κατέβει ολόκληρο το αρχείο για να το εκτελέσετε. Αντιθέτως, ακούτε τον ήχο ενώ κατεβάζετε το αρχείο στον υπολογιστή σας. Υπάρχουν αρκετές τεχνολογίες που υλοποιούν τον streaming ήχο. Για όλες θα χρειαστείτε να έχετε τον κατάλληλο player ο οποίος είναι διαφορετικός για κάθε τεχνολογία.

αρχή της σελίδας
αρχική σελίδα Όλα για το ιντερνέτ