Ασφαλείς αγορές στο Internet

Τα ποσά που δαπανώνται για την πραγματοποίηση αγορών μέσω του Internet εκτιμάται ότι ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Ηδη μπορείτε να αγοράσετε οτιδήποτε από το Internet - από ένα βιβλίο ως ένα αυτοκίνητο. Κάποια μέρα οι αγορές μέσω του Internet θα είναι τόσο κοινές όσο αυτές μέσω του ταχυδρομείου ή των επισκέψεων στα καταστήματα λιανικών πωλήσεων. Υπάρχει όμως ένα σημαντικό πρόβλημα που αφορά στις online αγορές: το Internet δεν είναι ένα ασφαλές δίκτυο. Καθώς τα πακέτα των πληροφοριών ταξιδεύουν στο Internet, οποιοσδήποτε που βρίσκεται στην πορεία τους θα μπορούσε να τα εξετάσει. Εξ' αιτίας αυτού υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι για την πραγματοποίηση online αγορών - αν πληρώσετε μέσω του Internet με την πιστωτική σας κάρτα κάποιος θα μπορούσε να σας κλέψει τον αριθμό της κάρτας.
Για την επίλυση αυτού του προβλήματος έχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι πληρωμών. Οι περισσότερες χρησιμοποιούν διαδικασίες και πρωτόκολλα που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τις οικονομικές συναλλαγές στο Internet όσο είναι δυνατόν πιο εμπιστευτικές, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες απόκρυψης οι οποίες διασφαλίζουν ότι κανείς δεν μπορεί να κλέψει τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας. Δεκάδες οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των Microsoft και Netscape, των μεγαλύτερων εταιριών πιστωτικών καρτών καθώς και των οργάνων που είναι επιφορτισμένα με τα πρότυπα του Web αναπτύσσουν σχήματα που προσφέρουν ασφαλείς κωδικοποιημένες οικονομικές συναλλαγές στο Internet. Δύο είναι τα διαθέσιμα σχήματα ασφαλών συναλλαγών. Το πρώτο αποκρύπτει τις προσωπικές οικονομικές πληροφορίες, όπως τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας, έτσι ώστε να μπορούν να μεταφερθούν στο Internet χωρίς να επιτρέπεται σε άλλους να διαβάσουν τα δεδομένα.
Η δεύτερη μέθοδος δημιουργεί ένα σύστημα κυβερνο-δολαρίων, ηλεκτρονικών δηλαδή χρημάτων τα οποία μόνο εξουσιοδοτημένοι έμποροι μπορούν να τα εξαργυρώσουν με πραγματικά χρήματα. Το πρωτόκολλο Secure Electronic Transaction (SET) έχει υιοθετηθεί από τις VISA, MasterCard, American Express, Microsoft, Netscape κ.ά. Περιγράφει έναν τρόπο με τον οποίο οι χρήστες μπορούν να ψωνίζουν online και να χρεώνουν τις πιστωτικές τους κάρτες. Η υποστήριξη αυτής της μεθόδου από τις σημαντικότερες οικονομικές εταιρίες και εταιρίες Πληροφορικής της δίνει μία πολύ καλή πιθανότητα για την μετατροπή της μελλοντικά σε ένα πρότυπο για την πραγματοποίηση online αγορών. Εκτός από την μέθοδο των ασφαλών συναλλαγών με τη χρήση πιστωτικών καρτών, ένας αριθμός εταιριών στηρίζεται στη χρήση των κυβερνο-δολαρίων τα οποία επιτρέπουν στους καταναλωτές να αγοράζουν τα αγαθά και τις υπηρεσίες ανώνυμα. Με αυτή τη μέθοδο ο χρήστης χρησιμοποιεί το ψηφιακό ισοδύναμο των χρημάτων για την πραγματοποίηση αγορών και έτσι δεν χρειάζεται να στέλνει προσωπικές πληροφορίες στο Δίκτυο. Με τη χρήση αυτής της μεθόδου ηλεκτρονικών πληρωμών οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν ηλεκτρονικά κέρματα και να τα χρησιμοποιήσουν για την πραγματοποίηση αγορών. Τα συστήματα πιστωτικών καρτών και ηλεκτρονικού "ρευστού" έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.
Τα συστήματα απόκρυψης των πιστωτικών καρτών είναι βολικά και δεν απαιτούν από τους πελάτες να αλλάξουν τις αγοραστικές συνήθειές τους. Οι συναλλαγές χρεώνονται στην πιστωτική κάρτα και εμφανίζονται στην κατάσταση που αποστέλλεται στον κάτοχό της ακριβώς όπως και με οποιαδήποτε άλλη αγορά. Τα ηλεκτρονικά χρήματα απαιτούν περισσότερες ενέργειες από την πλευρά του χρήστη αφού πρέπει πρώτα να τα αποκτήσει πριν προχωρήσει στη χρήση τους. Παρ' όλα αυτά εξασφαλίζουν το απόρρητο στις ηλεκτρονικές αγορές. πό 1η Ιανουαρίου, οι ηλεκτρονικές αγορές ίσως αποδειχθούν επισφαλείς για τους χρήστες των υπολογιστών Macintosh, οι οποίοι χρησιμοποιούν τον Internet Explorer έκδοση 4.5. Αυτό θα συμβεί γιατί ορισμένα ψηφιακά πιστοποιητικά πρόκειται να λήξουν με το τέλος της χρονιάς. Παρόμοια προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν και χρήστες, οι οποίοι χρησιμοποιούν το Netscape Communicator έκδοση 4.05 ή προηγούμενη. Μάλιστα η Bank of America ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει σε χρήστες με παλαιότερες εκδόσεις των δύο browsers να συνδέονται στις υπηρεσίες της από τις 17 Δεκεμβρίου και έπειτα, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα με τις συναλλαγές. Τα προβλήματα αυτά αναμένεται να επηρεάσουν περισσότερο τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, οι οποίες προσδοκούν σημαντική αύξηση πωλήσεων στην περίοδο των εορτών. Δεν είναι γνωστό πόσοι χρήστες μπορεί να επηρεαστούν από το πρόβλημα. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Microsoft έχουν γίνει περισσότερες από 2 εκατομμύρια λήψεις του IE 4.5. Επιπλέον ο browser αυτός είναι προεγκατεστημένος σε υπολογιστές Macintosh με λειτουργικό Mac OS 9, οπότε ο συνολικός αριθμός είναι σημαντικός.

αρχή της σελίδας
αρχική σελίδα Όλα για το ιντερνέτ