Ένας ISP ανά τετράγωνο!

Ένα μεγάλο κομμάτι του κόστους ανάπτυξης μιας εταιρίας παροχής υπηρεσιών Internet είναι το κόστος του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, στον οποίο περιλαμβάνονται τα modems, ο access server και το/τα router. Ωστόσο το μεγαλύτερο τρέχον έξοδο είναι η ενοικίαση του bandwidth, το οποίο στην ουσία είναι το εύρος του καναλιού που συνδέει τον ISP με το Internet.
Όσον αφορά το κόστος γραμμής, οι τιμές στην παγκόσμια αγορά πέφτουν κατακόρυφα, γεγονός που εκτιμάται ότι θα συμβεί και στην ελληνική αγορά με την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών. Ως εκ τούτου τα περιθώρια κέρδους μειώνονται και προκειμένου οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών να γίνουν κερδοφόρες χρειάζεται πλέον να κάνουν μαζικότερες πωλήσεις σε σχέση με το παρελθόν, ώστε σε μεγαλύτερους τζίρους να πετυχαίνουν τα ίδια ή υψηλότερα κέρδη.
Μαζικότερες πωλήσεις σημαίνει περισσότερες εταιρίες που ενδιαφέρονται να λειτουργήσουν ως ISP, άρα είναι έτοιμες να επωμισθούν και το κόστος αγοράς του εξοπλισμού. Ωστόσο ο συνδυασμός αυτός δεν είναι πάντα εφικτός, καθώς αρκετές από τις επιχειρήσεις που θέλουν να ασχοληθούν με την παροχή υπηρεσιών Internet δεν είναι διατεθειμένες να επενδύσουν στην αγορά εξοπλισμού.
Οι συνθήκες αυτές έχουν δημιουργήσει μια νέα εμπορική τάση στην αγορά τον Η.Π.Α, η οποία θέλει την τηλεπικοινωνιακή εταιρία να μισθώνει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό προκειμένου μια εταιρία να αγοράσει bandwidth και να παρέχει υπηρεσίες Internet.
Πρόκειται για μια κίνηση που δεν αποκλείεται να δημιουργήσει νέες βάσεις στην αγορά των ISP, καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρίες αρχίζουν να κάνουν συμφωνίες αυτής της μορφής με στόχο να παρέχουν υπηρεσίες πρόσβασης στους πελάτες τους. Με αυτό τον τρόπο οι εταιρίες που αναλαμβάνουν και το ρόλο του ISP αποκτούν καλύτερο έλεγχο σχετικά με την κίνηση των πελατών τους και παράλληλα μπορούν να τους προωθήσουν αμεσότερα κάποια προϊόντα ή νέες υπηρεσίες εξειδικευμένες στις απαιτήσεις τους, οπότε διπλό το όφελος.
Ήδη κάποιες εταιρίες, αλλά και μεμονωμένα άτομα έχουν εκμεταλλευτεί τη νέα αυτή τάση. Ο τραγουδιστής David Bowie παρέχει πρόσβαση στο Internet μεσώ του BowieNet , το οποίο ξεκίνησε την λειτουργία του πριν από ένα έτος. Ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει από εταιρίες κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως η Dell και η Compaq, ενώ τον Αύγουστο το ίδιο ρεύμα ακολούθησε και η μηχανή αναζήτησης AltaVista. Η τελευταία προσέλκυσε 225.000 συνδρομητές μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες από την έναρξη της υπηρεσίας.
Πρόσφατη έρευνα που έγινε από την εταιρία Jupiter Communications δείχνει ότι το 47% των χρηστών είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν μια τέτοια υπηρεσία εάν παράλληλα δίνονταν κάποιο κίνητρο, όπως δωρεάν πρόσβαση, εξειδικευμένες υπηρεσίες ή ακόμα και δωρεάν παροχές άσχετες με το Internet. Άρα, η επιτυχία μιας τέτοιας επιχείρησης εξαρτάται από το κίνητρο. Όσο πιο δελεαστικό είναι αυτό τόσο περισσότεροι θα είναι οι συνδρομητές.

αρχή της σελίδας
αρχική σελίδα Όλα για το ιντερνέτ