H ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΤΟ INTERNET

Τώρα που γνωρίζετε τα βασικά συστατικά του Internet και την υπάρχουσα αρχιτεκτονική του καιρός είναι να ασχοληθούμε με τον τρόπο σύνδεσης.
Μπορείτε να συνδεθείτε στο Internet με πολλούς διαφορετικούς τρόπους - και πολλοί ακόμη εμφανίζονται καθημερινά. Οι τρόποι αυτοί μπορεί να κυμαίνονται από απλές τηλεφωνικές dial-up συνδέσεις ως ειδικές ψηφιακές ISDN υψηλής ταχύτητας συνδέσεις, τηλεοπτικές συνδέσεις, ψηφιακές συνδρομητικές γραμμές κ.ο.κ. Μπορείτε να έχετε μία απευθείας σύνδεση στο χώρο εργασίας ή στο Πανεπιστήμιο. Μπορείτε να κάνετε surfing στον World Wide Web μέσω μιας τηλεφωνικής σύνδεσης από το σπίτι. Ο υπολογιστής σας μπορεί να είναι ένα "κουτό" τερματικό το οποίο να έχει πρόσβαση σε περιορισμένους πόρους του Internet όπως σε μία βάση δεδομένων μιας βιβλιοθήκης ή να είναι ένας πανίσχυρος Internet υπολογιστής ο οποίος να επιτρέπει την πρόσβαση σε οτιδήποτε προσφέρει το Internet. Στην ενότητα αυτή θα εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους οι χρήστες και οι υπολογιστές έχουν πρόσβαση στο Internet.
Οσον αφορά στις συνδέσεις στο Internet ισχύει ένας γενικός κανόνας: όσο ταχύτερα τόσο το καλύτερο. Οι χρήστες θέλουν την ταχύτερη δυνατή σύνδεση επειδή σήμερα στο Internet υπάρχουν διαθέσιμες πολλές εικόνες, ήχοι και videos. Στις μέρες μας, οι δύο δημοφιλέστεροι τρόποι σύνδεσης στο Internet είναι μέσω ενός επιχειρηματικού ή πανεπιστημιακού τοπικού δικτύου ή μέσω τηλεφωνικών γραμμών. Οι απευθείας συνδέσεις μέσω LANs είναι γενικά ταχύτερες από τις τηλεφωνικές συνδέσεις - αν και μία νέα τηλεφωνική τεχνολογία η οποία ονομάζεται ψηφιακή συνδρομητική γραμμή (Digital Subscriber Line - DSL) αναμένεται να αλλάξει τους συσχετισμούς. Ισως αύριο οι τηλεοπτικές και καλωδιακές συνδέσεις να είναι εξίσου κοινές.
Ο υπολογιστής μπορεί να συνδεθεί στο Internet με πολλούς διαφορετικούς τρόπους οι οποίοι ποικίλουν από τηλεφωνικές συνδέσεις και τοπικά δίκτυα ως συνδέσεις που εκμεταλλεύονται την υποδομή της καλωδιακής τηλεόρασης. Αν είστε συνδεδεμένοι σε ένα δίκτυο της επιχείρησης που εργάζεστε ή του Πανεπιστημίου που φοιτάτε, μπορεί να είστε ήδη συνδεδεμένοι στο Internet. Αν το εν λόγω δίκτυο είναι συνδεδεμένο στο Internet μέσω ενός router ή ενός bridge τότε και ο υπολογιστής σας είναι συνδεδεμένος στο Internet. Συνήθως, η συγκεκριμένη διάταξη προσφέρει υψηλότερης ταχύτητας πρόσβαση από την τηλεφωνική σύνδεση. Στην περίπτωση που δεν είστε συνδεδεμένοι στο Internet μέσω ενός δικτύου, υπάρχει μία πληθώρα επιλογών πρόσβασης στο Internet, ενώ αρκετοί νέοι τρόποι εμφανίζονται καθημερινά.
Μία λύση είναι να βρείτε ένα δίκτυο ή μία εταιρία παροχής υπηρεσιών Internet (Internet Service Provider - ISP) η οποία σας προσφέρει τη δυνατότητα σύνδεσης από τον οικιακό υπολογιστή σας. Αυτό μπορείτε να το κάνετε με τη χρήση ειδικού λογισμικού προσομοίωσης τερματικού το οποίο κάνει τον υπολογιστή σας να λειτουργεί σαν ένα "χαζό" τερματικό. Σ' αυτήν την περίπτωση το λογισμικό για το Internet δεν τρέχει στην πραγματικότητα στον υπολογιστή σας. Αντιθέτως, τρέχεi στον υπολογιστή που είστε συνδεδεμένοι και η οθόνη σας δείχνει τι συμβαίνει στον άλλο υπολογιστή. Αν συνδέεστε με αυτόν τον τρόπο, οι υπηρεσίες του Internet που μπορείτε να δείτε είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Για παράδειγμα στην περίπτωση πλοήγησης στον World Wide Web δεν θα μπορείτε να δείτε γραφικά.
Αν θέλετε να αντλήσετε την πλήρη ισχύ του Internet μέσω των τηλεφωνικών γραμμών, θα χρειαστείτε πλήρεις συνδέσεις στο Internet, όπως αυτές που είναι διαθέσιμες με τα πρωτόκολλα SLIP (Serial Line Internet Protocol) και PPP (Point-to-Point Protocol). Οταν συνδέεστε στο Internet με τη χρήση αυτών των πρωτοκόλλων ο υπολογιστής σας γίνεται μέρος του δικτύου και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλη την επεξεργαστική ισχύ που έχετε. Το PPP είναι νεώτερο και σταθερότερο από το SLIP και μπορεί να μεταδώσει ξανά πακέτα στην περίπτωση που αυτά χαθούν ή αλλοιωθούν, κάτι το οποίο συμβαίνει αρκετά συχνά όταν στέλνετε πληροφορίες μέσω τηλεφωνικών γραμμών.
Οι γραμμές ISDN (Integrated Services Digital Network) παρέχουν συνδέσεις υψηλής ταχύτητας στο Internet. Τυπικά, η ταχύτητα σύνδεσης κυμαίνεται από 64 ως 128 Kbps. Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστείτε ένα ειδικό ISDN modem και έναν ISP ο οποίος προσφέρει ISDN πρόσβαση. Η ασύμμετρη ψηφιακή συνδρομητική γραμμή (Asymmetric Digital Subscriber Line -ADSL) αποτελεί μία νεώτερη τεχνολογία η οποία υποστηρίζει συνδέσεις πολύ υψηλής ταχύτητας στις υπάρχουσες τηλεφωνικές γραμμές αλλά θα πρέπει και ο ISP να την υποστηρίζει. Όλα δείχνουν πως βαδίζουμε ολοταχώς σε αυτή τη λύση αναλογιζόμενοι και τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Μία ακόμη επιλογή είναι ένα ειδικό καλωδιακό modem το οποίο σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε το ομοαξονικό τηλεοπτικό καλώδιο για να έχετε πρόσβαση στο Internet. Για να είναι αυτό εφικτό θα πρέπει η τοπική καλωδιακή εταιρία να υποστηρίζει την συγκεκριμένη υπηρεσία. Η ταχύτητα μπορεί να φτάνει και στο 100πλάσιο της ταχύτητας που προσφέρουν τα συνήθη modems. Στην Ελλάδα κάτι τέτοιο θα μπορούσε να κάνει για παράδειγμα η εταιρία που διαθέτει και το FilmNet.
Σύνδεση στο Internet μέσω online υπηρεσιών
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι πρόσβασης στο Internet, ένας εκ των οποίων είναι η χρήση μιας online υπηρεσίας όπως η OTEnet, η Forthnet ή η X-Treme. Oι εν λόγω online υπηρεσίες προσφέρουν το δικό τους μοναδικό περιεχόμενο, ειδικές περιοχές και υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες μόνο στους συνδρομητές τους. Χρησιμοποιούν ειδικό λογισμικό και interfaces για να επιτρέπουν στους συνδρομητές τους να έχουν πρόσβαση στους πόρους τους. Σε αντίθεση με την πλειονότητα του Internet, το περιεχόμενο, οι περιοχές και οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι online υπηρεσίες δεν είναι πάντοτε δωρεάν. Για να τις αποκτήσει κάποιος θα πρέπει να πληρώσει μία μηνιαία συνδρομή. Οι online υπηρεσίες είναι διαφορετικές από τους ISPs οι οποίοι προσφέρουν μόνο πρόσβαση στο Internet και δεν διαθέτουν δικές τους ιδιωτικές περιοχές και υπηρεσίες.
Οι online υπηρεσίες σας επιτρέπουν να έχετε πρόσβαση στο Internet με διάφορους τρόπους. Για να διευκολύνουν τη χρήση των πόρων του Internet προσφέρουν το δικό τους λογισμικό ή user interface. Το user interface περιμένει από το χρήστη να δώσει μία εντολή η οποία εν συνεχεία στέλνεται μέσω ενός gateway στο Internet. Οταν ανακληθεί η πληροφορία, στέλνεται μέσω του gateway στην online υπηρεσία και παρουσιάζεται στο χρήστη με τη βοήθεια του λογισμικού της online υπηρεσίας.
Οι περισσότερες online υπηρεσίες επιτρέπουν στους χρήστες τους να χρησιμοποιούν και το δικό τους λογισμικό πρόσβασης στο Internet. Για να γίνει αυτό, ο χρήστης πρέπει να παρακάμψει το interface που προσφέρει η υπηρεσία και να χρησιμοποιήσει την online υπηρεσία όπως έναν ISP. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να πραγματοποιήσει μία κλήση στην online υπηρεσία και να δημιουργήσει μία TCP/IP σύνδεση. Εν συνεχεία, θα πρέπει να εκτελέσει το client λογισμικό στον υπολογιστή του και μέσω της TCP/IP σύνδεσης να αποκτήσει πρόσβαση στους πόρους του Internet.
Οι online υπηρεσίες επιτρέπουν επίσης την πλοήγηση στον Web. Ορισμένες επιτρέπουν την χρήση μόνο των δικών τους browsers ενώ άλλες διαθέτουν μεν δικούς τους browsers αλλά επιτρέπουν επίσης τη χρήση του Web χρησιμοποιώντας οποιονδήποτε άλλο browser. Για να χρησιμοποιήσετε κάποιον άλλο browser θα πρέπει να καλέσετε την online υπηρεσία και να δημιουργήσετε μία TCP/IP σύνδεση. Στη συνέχεια μπορείτε να τρέξετε τον browser και να περιηγηθείτε στο Internet με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως σε μία τηλεφωνική σύνδεση σ' έναν ISP.
Εκτός της δυνατότητας πλοήγησης στον Web, οι online υπηρεσίες σας επιτρέπουν επιπροσθέτως να χρησιμοποιείτε και άλλες δυνατότητες του Internet όπως το Telnet (που επιτρέπει την πρόσβαση σ' έναν απομακρυσμένο υπολογιστή στο Internet), το Gopher (ένα σύστημα καταλογοποίησης το οποίο προσφέρει πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών και πόρων), το IRC (συνομιλία στο Internet) και τα Usenet newsgroups (δημόσιες περιοχές συζήτησης του Internet). Σε ορισμένες περιπτώσεις οι δυνατότητες αυτές είναι προσβάσιμες με τη χρήση του ειδικού λογισμικού που προσφέρει η online υπηρεσία ενώ σε άλλες μέσω των συνηθισμένων client προγραμμάτων που χρησιμοποιούνται στο Internet.
Ολο και περισσότερο, οι online υπηρεσίες κινούνται προς την πλήρη εξάλειψη της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής τους. Η τάση που ακολουθείται πλέον είναι η δημιουργία της υπηρεσίας ακολουθώντας τη φιλοσοφία του Internet, όπως το TCP/IP πρωτόκολλο και τις σχετικές τεχνολογίες.
Πώς λειτουργεί το ISDN
Ενα συνηθισμένο παράπονο που ακούγεται σχετικά με το Internet είναι ότι οι συνήθεις τηλεφωνικές συνδέσεις είναι πολύ αργές. Χμ, εντάξει! Αυτό είναι σε όλους γνωστό! Ακόμη και τα ταχύτερα modems μπορεί να φαίνονται αργά σε σύγκριση με τα πλούσια γραφικά που είναι τώρα διαθέσιμα στο Δίκτυο. Το Internet είναι γεμάτο από γραφικά, videos, ήχους και άλλα multimedia αρχεία τα οποία είναι πολύ μεγάλα σε μέγεθος (αρκετές εκατοντάδες ΚΒ) και χρειάζονται πολύ χρόνο να σταλούν μέσω του Internet στον υπολογιστή σας.
Ενας προσιτός τρόπος απόκτησης μιας ταχύτερης σύνδεσης είναι η χρήση του ISDN (Integrated Services Digital Network). Πρόκειται για μια τεχνολογία η οποία έχει αναπτυχθεί πριν από μερικά χρόνια αλλά η εξάπλωση του Internet και η ανάγκη για συνδέσεις υψηλής ταχύτητας την έχουν κάνει τώρα ιδιαίτερα δημοφιλή. Στην Ελλάδα η εξάπλωση της παροχής ISDN μετρά ελάχιστους μήνες κι αυτό χάρη στη μείωση τόσο των τιμών της σύνδεσης από τον ΟΤΕ όσο και στη μείωση των τιμών από τους ISPs. Το ISDN επιτρέπει την επίτευξη υψηλής ταχύτητας συνδέσεων στο Internet χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα χάλκινα καλώδια του τηλεφωνικού δικτύου. Για να γίνει εφικτή η χρήση της τεχνολογίας ISDN θα πρέπει να την υποστηρίζει και η εταιρία τηλεφωνίας η οποία πρέπει να διαθέτει ειδικό ISDN digital-switching εξοπλισμό. Το κόστος χρήσης του ISDN συνήθως υπερβαίνει το κόστος μιας συνηθισμένης τηλεφωνικής γραμμής. Για να μπορέσετε επίσης να χρησιμοποιήσετε το ISDN στο Internet θα πρέπει ο αριθμός που θα καλέσετε να υποστηρίζει την ISDN σύνδεση. Πάντως, οι περισσότερες εταιρίες παροχής υπηρεσιών Internet επιτρέπουν την ISDN πρόσβαση. Η χρήση του ISDN προϋποθέτει επίσης ότι θα έχετε ένα ISDN modem. Η εν λόγω συσκευή αν και μοιάζει με modem δεν είναι κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα. Αντιθέτως, αποτελεί έναν προσαρμογέα τερματικού ο οποίος σας επιτρέπει να στέλνετε και να λαμβάνετε ψηφιακά σήματα σε ISDN τηλεφωνικές γραμμές. Τα συνήθη modems μετατρέπουν ψηφιακά σήματα από τον υπολογιστή σας σε αναλογικά σήματα τα οποία μπορούν να σταλούν σε συνήθεις αναλογικές τηλεφωνικές γραμμές. Επειδή το ISDN αποτελεί μία ψηφιακή τεχνολογία, μόνο ψηφιακά δεδομένα στέλνονται από τον ISDN adapter. Ορισμένες ISDN συσκευές μπορούν να λειτουργήσουν και ως συνήθη modems. Η δυνατότητα αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη επειδή δεν είναι από οποιοδήποτε μέρος εφικτή η χρήση του ISDN. Υπάρχουν αρκετά είδη ISDN πρόσβασης, αλλά ο πιο συνηθισμένος ονομάζεται Basic Rate Interface (BRI). Το BRI διαιρεί την τηλεφωνική γραμμή σε τρία λογικά κανάλια. Τα λογικά κανάλια δεν είναι ξεχωριστά σύρματα, αλλά αντιθέτως τρόποι με τις οποίες τα δεδομένα στέλνονται και λαμβάνονται μέσω των τηλεφωνικών γραμμών. Το BRI διαθέτει δύο 64 Kbps B (bearer) κανάλια και ένα 16 Kbps D (data) κανάλι - τα οποία συνήθως αναφέρονται ως 2B+D. Το κανάλι D στέλνει πληροφορίες δρομολόγησης, ενώ τα δύο κανάλια B αποστέλλουν δεδομένα. Κατ' αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να μιλάτε σε ένα B κανάλι ενώ αναζητάτε πληροφορίες στο Internet στο άλλο. Επίσης αν το hardware που διαθέτετε και ο ISP ή η online υπηρεσία που είστε συνδεδεμένοι το επιτρέπουν μπορείτε να συνδυάσετε τα δύο κανάλια B σε ένα απλό υψηλής ταχύτητας κανάλι στα 128 Kbps.

αρχή της σελίδας

αρχική σελίδαΌλα για το ιντερνέτ