Αρχική σελίδα

Όλα είναι θέμα παιδείας…


Συμφωνώ. Αυτό μας λέει και μας προβάλλει στους τηλεοπτικούς μας δέκτες το υπουργείο παιδείας εδώ και 10 ημέρες περίπου.
Το άκουσα ένα βράδυ καθώς βρισκόμουν σε άλλο χώρο του σπιτιού , αλλά ο ήχος της τηλεόρασης ήρθε στα αυτιά μου τραβώντας μου τη προσοχή.

Πάλι διαφήμιση για τα ιδιωτικά σχολεία σκέφτηκα… και πλησίασα στην τηλεόραση. Όμως  δεν ήταν διαφήμιση για τα ιδιωτικά ήταν για το δημόσιο σχολείο!Αλλά η διαφήμιση συνέχισε να προβάλλεται και με επανέφερε στην πραγματικότητα.


Βρες μπας και ζω σε καμιά άλλη χώρα σκέφτηκα. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά στο τόπο μου. 

Στην Ελλάδα  δεν υπάρχουν τέτοια σχολεία και τέτοια κοινωνία που να προσέχει τον εκπαιδευτικό και κυρίως τα παιδιά της. Πού είναι τα βιοκλιματικά σχολεία, πού είναι το κράτος που προσέχει το μελλοντικό κεφάλαιό του , τα παιδιά; Πού είναι το κράτος που προσέχει τους εκπαιδευτικούς; Πού είναι τα όμορφα αυτά σχολεία που έδειχνε η διαφήμιση; Πού είναι οι ευχαριστημένοι γονείς που προβάλλονται στην οθόνη ;
Άραγε πόσα εκατομμύρια  € κόστισε αυτή η προβολή του υπουργείου που λέει στους πολίτες του ότι ζουν σε μια ιδανική κοινωνία; Με τα χρήματα αυτά, αναρωτήθηκα, πόσα καινούρια σχολεία θα φτιάχνονταν; Πόσα εποπτικά όργανα θα γέμιζαν τα σχολεία; Πόσοι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί θα πληρώνονταν περισσότερο και όχι με 300 € ; …


Πράγματι είναι θέμα παιδείας (και μάλιστα όχι βαθιάς) να αντιληφθούμε ότι το υπουργείο παιδείας και η κυβέρνηση μας εμπαίζουν και προσπαθούν να περάσουν την αντίληψη ότι όλα πάνε καλά  στον τομέα της εκπαίδευσης(3% του προϋπολογισμού για την παιδεία) , άρα και στο κεφάλαιο της Ελλάδας  που είναι τα παιδιά της.
Είναι πράγματι θέμα παιδείας να δούμε την πραγματικότητα. Δηλαδή:

  • Τους κακοπληρωμένους εκπαιδευτικούς
  • Την άθλια κτιριακή υποδομή στις περισσότερες περιοχές της χώρας
  • Τα αμφιβόλου ποιότητας βιβλία
  • Τα ανύπαρκτα πολλές φορές εποπτικά μέσα
  • Τα σχολεία με ελλείψεις  δασκάλων
  • Τα παιδιά μας που βγαίνουν από τα σχολεία μας όχι με την κριτική και ελεύθερη σκέψη του πολίτη και την παιδεία που θα έπρεπε ,αλλά τους εργάτες που θα σκύβουν το κεφάλι για να πηγαίνουν στη δουλειά για 500 € έχοντας στην τσέπη τους ένα κάρο πτυχία.
  • Τον πολίτη που δίνει μια περιουσία για να σπουδάσει τα παιδιά του…

Νισάφι πια…
Δημήτρης Παπαδάκης-δάσκαλος
https://www.e-papadakis.gr
1-10-08

 

 

αρχική σελίδα επιστροφή στις ασκήσεις και άλλα