Αρχική σελίδα

Ταξίδι με άλλο τρόπο του Paulo Coehlo

Από πολύ νέοs κατάλαβα ότι το ταξίδι είναι για μένα ο καλύτεροs τρόποs μόρφωσης Εξακολουθώ να κρατάω αυτή την ψυχή τη περιπλάνησης. Αποφάσισα λοιπόν να μεταφέρω στη στήλη αυτή μερικά απ' όσα έμαθα, με την ελπίδα ότι θα χρησιμεύσουν σε άλλους σαν εμένα.

1) Αποφεύγετε τα μουσεία.
Μπορεί η συμβουλή αυτή ν' ακουστεί παράξενη. Ας το συζητήσουμε: αν βρισκόσασταν σε μια ξένη πόλη, δεν θα είναι πιο ενδιαφέρον να ψάξετε για το παρόν παρά για το παρελθόν; Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι αισθάνο-νται υποχρεωμένοι να επισκεφθούν μουσεία, επειδή έμαθαν από νωρίς ότι με τα ταξίδια διερευνάται αυτό το είδος της κουλτούρας. Τα μουσεία είναι σημαντικά, δεν χωρά αμφιβολία. Απαιτούν όμως χρόνο και αντικειμενικότητα - πρέπει να ξέρετε τι συγκεκριμένο θέλετε να δείτε, αλλιώς θα φύγετε με την εντύπωση ότι, αν και είδατε πολλά πράγματα, δεν μπορείτε να διακρίνετε ποια είναι τα ουσιαστικά για σας

2) Να συχνάζετε σε μπαρ.
Εκεί, αντίθετα με τα μουσεία, φανερώνεται η ζωή της πόλης. Μπαράκι δεν είναι το ίδιο με ντίσκο, αλλά μέρος όπου συχνάζει ο λαός και κάτι πίνει, όπου σκέπτεται με την άνεσή του, πάντα ανοιχτός για κουβέντα. Να α-γοράσετε μια εφημερίδα και να χαζεύετε παρακολουθώντας το πηγαινέλα. Αν κάποιος πιάσει κουβέντα, όσο χαζός κι αν είναι, να δώσετε συνέχεια: κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει την ομορφιά μιας διαδρομής κοιτάζοντας μόνο το τέρμα.

3) Να είσαστε διαθέσιμος. Ο καλύτερος ξεναγός είναι πάντα κάποιος ντόπιος που γνωρίζει τα πάντα, που υπερηφανεύεται για την πόλη του, αν και δεν εργάζεται σε κανένα τουριστικό γραφείο. Βγείτε στον δρόμο, διαλέξτε έναν συνομιλητή και ζητήστε πληροφορίες (πού είναι ο τάδε καθεδρικό ναός; Πού είναι τα ταχυδρομεία;). Αν δεν φέρει αποτέλεσμα, κάντε άλλη μια προσπάθεια - είμαι σίγουρος ότι στο τέλος της ημέρας θα έχετε βρει μια άριστη παρέα.

4) Προσπαθήστε να ταξιδέψετε μόνο σας ή αν είσαστε παντρεμένος(η) - με τον (τη) σύζυγο σας,
Θα είναι πιο κοπιαστικό, κανείς δεν θα φροντίσει για σας, αλλά μόνο έτσι θα μπορέσετε πράγματι να αποδεσμευτείτε από τη χώρα σας. Τα ταξίδια με γκρουπ είναι ψεύτικος τρόπος να βρίσκεστε σε ξένη χώρα, αφού μιλάτε τη μητρική σας γλώσσα, ακολουθείτε τις οδηγίες του επικεφαλής" του "κοπαδιού", πιο πολύ απασχολημένου με τις ανέσεις του γκρουπ, παρά με το μέρος που επισκέπτεστε.

5) ΟΧΙ συγκρίσεις.
Μη συγκρίνετε τίποτε -ούτε τιμές, ούτε καθαριότητα, ούτε ποιότητα ζωής, ούτε συγκοινωνίες, τίποτε! Εσείς δεν ταξιδεύετε για να αποδείξετε ότι ζείτε καλύτερα απ' τους άλλους - στην πραγματικότητα ψάχνετε να μάθετε πώς ζουν οι άλλοι, τι μπορούν να σας μάθουν, πώς αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα και τα απρόοπτα της ζωής.

6) Να μη φοβάστε να συνεννοηθείτε, γιατί όλοι θα συνεννοηθούν μαζί σας.
Ακόμη κι αν δεν ξέρετε τη γλώσσα, μη φοβάστε: έχω ξαναβρεθεί σε πολλά μέρη, όπου δεν υπήρχε τρόπος να συνεννοηθώ με λόγια και πάντα βρήκα υποστήριξη, οδηγίες, σημαντικές προτάσεις ακόμη και φλερτ. Μερικοί άνθρωποι φοβούνται να ταξιδέψουν μόνοι τους, μην τυχόν βρεθούν στον δρόμο χαμένοι για πάντα. Φτάνει να έχετε στην τσέπη σας την κάρτα του ξενοδοχείου και - σε περίπτωση ανάγκης - να πάρετε ένα ταξί και να την δείξετε στον οδηγό.

7) Μην ψωνίζετε πολύ.
Να ξοδεύετε τα χρήματά σας σε πράγματα που δεν θα πρέπει να κουβαλήσετε: καλές θεατρικές παραστάσεις εστιατόρια, εκδρομές Στις ημέρες μας με την παγκόσμια αγορά και το Ίντερνετ, θα βρείτε τα πάντα χωρίς να αναγκαστείτε να πληρώσετε υπέρβαρο.

8) Μην προσπαθείτε να δείτε τον κόσμο σε ένα μήνα.
Προτιμότερο είναι να μείνετε σε μια πόλη τέσσερις ως πέντε μέρες παρά να επισκεφθείτε πέντε πόλεις σε μια εβδομάδα. Μια πόλη είναι σαν ναζιάρικη γυναίκα: χρειάζεται χρόνος για να προσεγγιστεί και να αποκαλυφθεί τελείως

9) Ένα ταξίδι είναι μία περιπέτεια.
Ο Χένρι Μίλερ έλεγε ότι είναι πολύ πιο σημαντικό να ανακαλύψουμε μια εκκλησία για την οποία τίποτε δεν είχε ακουστεί, παρά να πάμε στη Ρώμη και να αισθανθούμε υποχρεωμένοι να επισκεφθούμε την Καπέλα Σιξτίνα, με διακόσιες χιλιάδες τουρίστες να φωνάζουν στα αυτιά μας. Να πάτε στην Καπέλα Σιξτίνα, να χαθείτε όμως και στους δρόμους, να τριγυρίσετε στα σοκάκια, να νιώσετε την ελευθερία της αναζήτησης του κάτι άλλου που δεν ξέρετε ακριβώς τι είναι, που όμως θα βρείτε - σίγουρα - και θα αλλάξει τη ζωή σας.

αρχή της σελίδας

Αρχική σελίδα Επιστροφή στη σελίδα των ασκήσεων