αρχική σελίδα Η Πιλάρ βαδίζει στα Πυρηναία


Ο φίλος σου σού διηγείται μια ιστορία:

-Γνωρίζεις την άσκηση του Άλλου; Είναι μέρος μιας ιστορίας που γράφτηκε πριν εκατό χρόνια και ο συγγραφέας της...
-Άσε τον συγγραφέα και πες μου την ιστορία, τον παρακαλά καθώς βαδίζουν στη μοναδική πλατεία της Σεντ-Σαβέν.
-Ένας άνθρωπος κάθεται με παρέα σ' ένα μπαρ. Ξαφνικά μπαίνει ένας παλιός φίλος που όλο προσπαθούσε να φτιάξει τη ζωή του, μάταια όμως.
"θα πρέπει να του δώσω κάτι ψιλά", σκέφτηκε. Να που όμως εκείνο το βράδυ ο φίλος του είχε πολλά χρήματα και είχε έρθει ακριβώς για να πληρώσει όλα τα χρέη των περασμένων χρόνων. Όχι μόνο ξόφλησε όλα τα δανεικά, αλλά και κέρασε ποτά όλους τους παρευρισκόμενου.

Στην ερώτηση τους για την αιτία τόσης επιτυχίας, εκείνος απάντησε ότι μέχρι πρόσφατα είχε ζήσει με τον Άλλο. "Ποιος είναι ο Άλλος;" "Ο Άλλος είναι εκείνος που μου είχαν μάθει ότι θα έπρεπε να είμαι, τελείως άσχετος όμως ως προς τον εαυτό μου. Ο Άλλος πιστεύει ότι ο άνθρωπος πρέπει να περάσει όλη του τη ζωή σκεπτόμενοι πώς θα εξασφαλίσει τα γεράματα του, για να μην πεθάνει της πείνας κάνοντας όλο σχέδια. Όταν τελικά ανακαλύπτει ότι είναι ζωντανός, έχει φτάσει πια το τέλος των ημερών του".
"Κι εσύ ποιος είσαι;" "Είμαι ένας από μας, αν το θέλεις έτσι: Κάποιος που εκστασιάζεται μπροστά στο μυστήριο της ζωής. Μόνο που ο Άλλος, φοβούμενος ότι θα απογοητευτώ, δεν μου είχε αφήσει καμία πρωτοβουλία". "Υπάρχουν όμως και τα βάσανα", του είπαν οι άνθρωποι στο μπαρ. "Κανείς δεν μπορεί να τα αποφύγει. Προτιμότερο είναι λοιπόν να χάνουμε μερικές μάχες στην πάλη για τα όνειρα μας, παρά να ηττηθούμε χωρίς να ξέρουμε για ποιο πράγμα παλεύουμε. Αφού το κατάλαβα αυτό, ξύπνησα αποφασισμένος να είμαι αυτό που πάντα επιθυμούσα. Ο Άλλος στεκόταν εκεί, στο δωμάτιο μου, και με κοιτούσε. Στην αρχή δεν αποδεχόταν τη θέση του κι όλο προσπαθούσε να ξαναποκτήσει την ψυχή μου. Εγώ όμως δεν του επέτρεψα να ξαναμπεί, αν κι εκείνος κάποιες φορές προσπάθησε να με φοβερίσει με τον κίνδυνο της απερισκεψίας για το μέλλον. Από τη στιγμή που έδιωξα τον Άλλο από τη ζωή μου, η θεία ενέργεια έκανε τα θαύματα της". Ο φίλος σου σου μιλά για έναν φιλόσοφο: Ενώ πίνετε καφέ στο μοναδικό μπαρ της Σεντ-Σαβέν, ο φίλος σου ρωτά αν γνωρίζεις τον φιλόσοφο Μποζορ-γκέρ. Η Πιλάρ κουνά το κεφάλι της αρνητικά.
-Είναι ένας γέρος Ιρανός μυστικιστής που έλεγε:
"Έχω βρεθεί αντιμέτωπος με πολλούς εχθρούς, αλλά κανένας δεν ήταν τόσο ισχυρός όσο ο εχθρός που κουβαλάω μέσα μου. Έχω παλέψει με πολλούς αντιπάλους", οι χειρότεροι ήταν όμως εκείνοι που περνούσαν για φίλοι μου. Έχω φάει πολλές λιχουδιές κι έχω ερωτευτεί πολύ, το καλύτερο πράγμα που μου συνέβη όμως ήταν να χαίρω καλής υγείας.
Αν και μου έχουν επιτεθεί και με έχουν τραυματίσει πολλές φορές, τα πιο οδυνηρά τραύματα προέρχονται από το στόμα ανθρώπων που θεωρούσα ευγενείς.
Χάρηκα πάρα πολύ, γιατί η ζωή μου επέτρεψε να βρεθώ κοντά σε βασιλιάδες που μου φέρθηκαν γενναιόδωρα - χάρηκα όμως πιο πολύ γιατί η ζωή μου επέτρεψε να υποχωρήσω, χωρίς να αφήσω παράπονα, κι έτσι μπόρεσα να απολαύσω τις ημέρες μου με τον τρόπο που είχα επιλέξει".

Αρχική σελίδα Επιστροφή στη σελίδα των ασκήσεων